24. apr. 2011

Skulen og den digitale læringsrevolusjonen


Jeg har lest kapittel 3 og kapittel 8-10 i Krumsvik bok om ”Skulen i den digitale læringsrevolusjonen”. Boka kom ut i 2007 og jeg regner derfor med at den er skrevet i 2006. Altså for fem år siden. Krumsvik skriver mye om barn og unges nettbruk og den teknologiske utviklingen han har sett de siste 15 årene. (Som nå er blitt til 20 år).
Min eldste sønn som går i tiendeklasse kom hjem med ny ukeplan og lo godt av at de skulle lære om chatting på skolen kommende uke. Og jeg kan vel egentlig være enig med han i at det muligens var unødvendig dersom det var ren opplæring i chatt. For er det noe den generasjonen kan er det å multitaske i alle kanaler samtidig, inkludert chatt.
Krumsvik skriver om ”Screenager”: den første generasjonen som vokser opp med TV, data og mobiltelefon. ”For å illustrere denne situasjonen kan vi seie at når ”screenagers” når 21-årsalderen, har han/ho brukt 15 000 timar til formell utdanning, 20 000 timar til framføre TV-en og 50 000 framføre PC-en sin.”
Krumsvik skriver flere steder at skolen henger etter når det gjelder teknologien og at ofte kan elevene mer enn lærerne. Det bør ha jevnet seg litt ut de siste fem årene, men ser man på en undersøkelse
barnevakten.no utførte i 2011 mente 64,7% av de spurte at de kunne mer om internett enn læreren sin.  I tillegg mente 69,1% av de spurte at de kunne mer om internett enn foreldrene sine. Og det er vel også dette Krumsvik frykter i artikkelen sin. Ikke at elevene ikke har kontroll på Ikt-faget, men at lærerne halser etter og føler seg ukompetente.


2 kommentarer:

  1. En dansk pedagog (Steen Larsen i boka "IT og nye læreprocesser") forteller om da han i sin tid gikk i 6. klasse på Buddinge skole. Da "havde informationsteknologien netop taget et nyt foruroligende skridt fremad: Te-le-fo-nen. Skolen var naturligvis klar over sin opgave i den anledning og etablerede, hvad man kalte "telefon-kursus", for at eleverne ikke skulle stå uforberedte over for de store utfordringer, som denne ny teknologi indebar." "Viceinspektøren indledte kurset med at præsentere selve hardwaren, der sto på hans ryddige skrivebord. Demonstrerede hvordan man løftede af røret, afventede klartonen, og forsigtigt, men beslutsomt drejde otte-og-tyve-fire-og-tres".
    Historien er lang og fornøyelig. På linje med din om at elevene nå skal lære å chatte.

    Merker meg med interesse at elevene mener å kunne mer enn lærere og foreldre. Er den digitale læringsrevolusjonen et skifte i syn på læring fra ei tid da lærerne kunne alt og elevene ingenting til at flere nå mener vi alle kan en god del og sammen kan bli enda kyndigere?

    SvarSlett
  2. Hallo,

    Vi er her igjen for å kjøpe nyre for våre pasienter og de har avtalt å betale god sum penger til alle som ønsker å donere en nyre for å redde dem og så. Hvis du er interessert i å være en donor eller du vil redde et liv, Du skal skrive oss på e-posten nedenfor.

    Dette er en mulighet for at du skal være rik ok, vi forsikrer og garanterer deg 100% sikker transaksjon med oss, alt vil bli gjort i henhold til lovgivende nyredonorer.
    Så kast bort ikke mer tid, vennligst skriv oss på irruaspecialisthospital20@gmail.com

    Irrua-spesialistundervisningssykehus.

    SvarSlett